Raben logo
csm_Raben_summary_of_2019__002__03cd315d8e.jpg

2019: Raben Group iššūkių ir augimo metai

2020.01.31
Logistikos sektoriui 2019-ieji buvo kupini iššūkių. Nepaisant to, Raben Group metinės pajamos išaugo ir grynasis pelnas viršijo 1,2 mlrd. eurų. Laimėjimų sąraše taip pat ir Europos logistikos tinklo plėtra bei ryšių su Vokietija vystymas. Verslo pasiekimus vainikuoja daugybė apdovanojimų, kurie per pastarąjį laikotarpį buvo įteikti įmonei ir jos atstovams.

Raben Group praėjusius metus gali pagrįstai vadinti sėkmingais: įgyvendintus biudžeto planus žymi 1,25 mlrd. eurų pajamos, lyginant su 2018 metais padidėjusios daugiau nei 8 %. Įmonė 2019 metais daugiausia aptarnavo maisto (27 %), vartotojų technologijų (21 %), automobilių (20 %), mažmeninės prekybos (12 %), chemijos (11 %) ir greito vartojimo ne maisto prekių (9 %) sektorius.

„Turime daug ilgalaikių klientų. Jų verslas bėgant metams kinta ir mes prie to prisitaikome. Esame partneriai, todėl kartu sprendžiame kylančias problemas. Taip pat ir augame kartu. Ši nuolatinės plėtros koncepcija įrašyta į mūsų įmonės DNR. Prie savo Europos tinklo prijungiame vis daugiau naujų vietovių bei šalių: praėjusiais metais mūsų šeimą papildė Bulgarija, vis labiau įsiliejame ir į Vokietijos, Italijos rinkas. Jau turime daug gerų vietinių paskirstymo tinklų. Vietinis tinklas yra tarsi žmogus, visą kūną išlaikantis stuburas. Tai įgalina mus plėtoti tarptautinį verslą; galime pasiūlyti krovinių gabenimą jūra, oru, taip pat logistikos paslaugas pagal sutartis. Jei šalyje nėra stuburo funkciją atliekančio vietinio paskirstymo tinklo, tokia sąranga, mūsų manymu, labai prasta, – teigia Raben Group generalinis direktorius Ewald Raben. – Siekiame visoje Europoje standartizuoti tranzitinius terminalus. Jie turėtų turėti tą pačią bazinę struktūrą, taikant vienodus procesus bei IT sistemas. Mums ir mūsų klientams standartizacija reiškia optimizavimą bei aukščiausią teikiamų paslaugų kokybę.“

Raben Europoje

2019 metais atidaryta daug naujų tiesioginių linijų iš Raben Group valstybių į Vokietiją. Dinamiškai vystėsi taip pat ir jungtys su Rumunija, Čekija, Slovakija, Baltijos šalimis, Ukraina bei Rytais. Italijoje Raben Group sustiprino bendradarbiavimą su įmone Sittam ir, savo akcijų dalį padidinusi iki 51 %, tapo pagrindine jos akcininke. Likę 49 % ir toliau priklauso Bertol šeimai – ilgalaikei Sittam akcininkei. Abu savininkai nusprendė bendrai padidinti Sittam kapitalą. Be to, šio italų operatoriaus valdymą sustiprino generalinio direktoriaus pareigas pradėjęs eiti Wojciech Brzuska, turintis daugiau nei dvidešimties metų patirtį TFL sektoriuje. Šiuo metu Raben aktyviai investuoja į Italijos rinką pasitelkdama inovatyvius IT sprendimus, savo vidaus tinklo plėtrą bei tarptautinių ryšių su kitomis Raben Group rinkomis auginimą.

Į Raben šeimą lapkritį įsiliejus Bulgarijai, įmonė paslaugas teikia jau 13-oje Europos rinkų, apimančių 150-ies padalinių tinklą. Tarptautinis HUB‘as Sofijoje ir kasdieniai tiesioginiai ryšiai su šešių sandėlių partnerių tinklu visoje Bulgarijoje ne tik leidžia įmonei efektyviai veikti šioje rinkoje, bet ir atveria naujų plėtros galimybių pietrytinėje žemyno dalyje. Kol Raben Group žengia pirmus žingsnius viename Europos regione, kitame ji švenčia svarbią sukaktį: padaliniai Baltijos šalyse (Raben Lietuva, Raben Latvia ir Raben Eesti) neseniai atšventė 15-os metų veiklos jubiliejų.

Praėjusiais metais didžiausią Raben Group suteiktų paslaugų dalį Europos logistikos tinkle tradiciškai sudarė kelių transportas (66 %), toliau – logistika pagal sutartis (13 %), pilnų krovinių pervežimas (FTL) (8%), šviežių produktų logistika (8 %), logistikos procesų integratorius (LLP) (4 %) ir jūrų bei oro transportas (1 %). Verta paminėti, kad per pastaruosius metus jūrų transportas ėmė vystytis labai dinamiškai bei smarkiai išaugo šio sektoriaus darbuotojų skaičius. Visa tai tik patvirtina nuoseklias Raben Group pastangas kuriant Europos logistikos tinklą.

Raben Vokietijoje

Raben Group nuosavas nepriklausomas transporto tinklas, nuo 2018 metų sausio veikiantis Vokietijoje, praėjusį pavasarį pasipildė naujais padaliniais. Schüttorf mieste (Žemutinė Saksonija) esančiame logistikos centre tranzitinio sandėliavimo erdvė sudaro 4 500 m2, joje yra 53 krovimo rampos prekėms pakrauti ir iškrauti. Neumünster mieste (Šlėzvigas-Holšteinas) Raben Trans European Germany atidarė 750 m2 sandėliavimo plotą ir 8 krovimo rampas turintį padalinį. Ši investicija leido veiksmingesnį Raben Group paslaugų teikimą šiaurinėje Vokietijoje.

Galiausiai reikia paminėti ir dvejus su puse metų trukusią Eisenach padalinio renovaciją, kurios metu įrengta modernių sandėlių, atidarytos dirbtuvės su sunkvežimių plovykla bei nauji ofisai. Investicijoms skyrus 6,5 mln. eurų, Raben Group sandėliavimo pajėgumas Eisenach vietovėje šiuo metu 40 % didesnis: keturi logistikos sandėliai, du krovinių paskirstymo terminalai ir 74 krovimo dokai. Taip siekiama stiprinti įmonės vaidmenį Tiuringijos regione.

2019 metų lapkritį priimtas susitarimas dėl Vokietijos Fenthol & Sandtmann grupės įsigijimo, įskaitant FKL & Kraftverkehr Ehrig. Raben Group perėmė likusius 50 % bendrovės – su kuria nuo 2011 metų veikė bendros įmonės pagrindu – akcijų, taip tapdama vienintele savininke. Vadovaujantis šiuo sandoriu, Raben Group atiteko Fenthol & Sandtmann paskirstymo centrai bei jų darbuotojai Hamburge, Erlensee, Leipcige ir Dresdene.

Šioje žemyno rinkoje svarią rolę turės kasdieniai tiesioginiai ryšiai su kitomis Raben Group šalimis, ypač tarp Lenkijos ir Vokietijos, kurių pagrindinis uždavinys – per artimiausius metus padvigubinti vežimų skaičių.

Inovacijos

Raben Group investicijas į infrastruktūrą praėjusiais metais lydėjo naujų technologinių sprendimų bei autoparkų plėtros planų įgyvendinimas. Sausį savo klientams įmonė pasiūlė novatorišką ETA parametrą, kuriuo naudojantis siuntų vežimas sekamas realiu laiku ir pristatymo laiką galima nustatyti dviejų valandų tikslumu. Tokį sprendimą teigiamai įvertino ne tik klientai, bet ir IT sektorius. Kartu su myRaben.com platforma jis buvo apdovanotas Computerworld organizuotame konkurse „Best in Cloud 2019“ kaip „Geriausias debesies paslaugos įdiegimas per paskutinius 12 mėnesių“. Raben Lietuva ir Raben Latvia yra pirmieji Lietuvoje bei Latvijoje, siūlantys šią sekimo funkciją gabenant padėklinius krovinius.

Daugelį metų Raben Group orientavosi į savo procesų bei paslaugų automatizavimą ir robotizaciją įvairiais lygmenimis: fiziniai procesai, IT procesai, pastaruoju metu taip pat ir robotinis automatizavimas (RPA). Kalbant apie automatizavimą, įmonė rinkosi pažangiausius IT sprendimus, tokius kaip automatiškai informaciją klientams perduodančias platformas, ETA leidžiančias platformas ir pan. Automatizavimo ir sandėlių robotizacijos srityje Raben diegia siuntų matavimo prietaisus, autonomiškus ir pusiau automatinius keltuvus, taip pat robotines rankas, daiktų interneto jutiklius bei daug kitų technologinių sprendimų, padidinančių sandėliavimo ir transportavimo procesų efektyvumą. RPA plotmėje įdiegta programinės įrangos robotų, palaikančių arba pakeičiančių naudotojų darbą tam tikrose valdymo sistemose (WMS / TMS / FK) ar IT sistemų sąsajoje.

Apdovanojimai

Raben Group sėkmę liudija ir pelnyti apdovanojimai, kurių 2019 metais įmonė sulaukė ypač daug. Dalis apdovanojimų išties unikalūs ir prestižiniai. Raben Group generalinis direktorius Ewald Raben už indėlį plėtojant Lenkijos ekonomiką paties Lenkijos ministro pirmininko Mateusz Morawiecki buvo apdovanotas 100-ųjų nepriklausomybės atkūrimo metinių medaliu. Be to, Lenkijos transporto ir logistikos darbdavių asociacijos (TLP) prašymu Raben Transport generaliniui direktoriui Paweł Trębicki įteiktas Lenkijos Respublikos transportui nusipelniusio garbės ženklas.

Įmonė buvo ne kartą pripažinta dėl savo kompetencijų sektoriuje. Žurnalo „My Company Polska“ pranešime jai suteiktas Patikimo prekinio ženklo 2019 vardas logistikos paslaugų kategorijoje. Taip pat ji užėmė pirmą vietą logistikos paslaugų kategorijoje 24-ajame TFL reintinge, kurį parengė dienraštis „Dziennik Gazeta Prawna“. Fresh Logistics Polska čia pasižymėjo pervežimo kategorijoje. Tarp Raben Group laimėjimų – ir dienraščio „Rzeczpospolita” apdovanojimas, skiriamas TFL sektoriuje veikiančioms iškilioms įmonėms: kategorijose „Didžiausios pajamos iš logistikos pagal sutartis“ bei „Geriausios ĮSA praktikos“. Galiausiai, Metų logistikos operatoriaus 2019 apklausoje Raben Logistics Polska tapo Auksinės emblemos laimėtoja bei pateko į įmonių, keliančių didžiausią klientų pasitikėjimą, reintingo viršūnę. Savo ruožtu, Raben Transport pelnė Logistikos lyderio statulėlę kategorijoje „Patikimiausias FTL paslaugų tiekėjas“. Užsienio atstovai irgi turi kuo didžiuotis: Raben Ukraina apdovanota „REPUTATIONAL ACTIVists“ prizu plataus spektro transporto ir logistinių paslaugų srityje.

Įmonių socialinė atsakomybė

Raben Group veikla ĮSA srityje 2019 metais atnešė ne tik konkrečių rezultatų, bet ir daugybę apdovanojimų. Pavasarį programoje „e. sąskaita=aukštesnė kultūra“ dalyvavę savanoriai pasodino 2 100 medžių. Socialinę kampaniją įmonė vykdo nuo 2014 metų ir per šiuos metus jau pasodinta virš 13 000 medžių. Raben Group taip pat prisijungė prie Atsakingo verslo forumo partnerių grupės ir naujausiame pranešimo „Atsakingas verslas Lenkijoje 2018. Gerosios praktikos“ leidime pristatoma 16 jos iniciatyvų. Jau ketvirtą kartą iš eilės savaitraštis „Polityka“ Raben Group skyrė Auksinį ĮSA lapą bei įteikė papildomą specialų apdovanojimą už bendradarbiavimą su Lenkijos maisto bankų federacija. Už indėlį kovojant su maisto švaistymo problema įmonė pelnė Jacek Kuroń apdovanojimą nacionalinių rėmėjų kategorijoje. Pažymėtina ir tai, kad vasarą Lenkijoje išleistas penktasis Raben Group socialinis pranešimas „Kelias į atsakomybę 2018“.

Metus Raben Group užbaigė džiaugsmingu kalėdiniu akcentu. Pats Ewald Raben tapo vienu iš kalėdinio konvojaus, gruodį pajudėjusio iš Vokietijos į Bulgariją, Moldovą, Rumuniją bei Ukrainą, globėju, o jo brolis Marco – savanoriu vairuotoju. Padedami rėmėjų ir savanorių, kurių skaičius siekė beveik 300, po Rytų Europos šalis 38 sunkvežimiai išvežiojo daugiau nei 170 000 paketų. Kalėdų dovanos išdalintos vietinių mokyklų bei darželių vaikams, globos namų auklėtiniams, ligoninėms.